Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS pomp

Vraag gesteld door I. van Huizen op 2 mei 2019

Onze auto is pas bij de garage geweest vanwege een rood knipperend uitroepteken, en het oranje lampje van de ABS. We hebben de wegenwacht er eerder ook bij gehad maar die konden de storing niet uitlezen.

Bij de garage gaven ze aan dat de ABS pomp kapot is. Vervangen kost bij deze garage om en nabij € 800 euro.

Echter heeft mijn partner er het met een collega over gehad, wiens broer ook een autogarage heeft. Hij geeft aan dat als de ABS pomp kapot is de auto schuin zou moeten remmen als je hard remt. We hebben dit geprobeerd op een lang stuk rustige weg maar onze auto doet niet raar en remt ook niet schuin.

We twijfelen nu of het echt de ABS pomp is. Sensoren waren het volgens de garage sowieso niet.

Aanstaande zaterdag hebben we voor een second opinion een afspraak staan bij de volkswagen garage. Echter kost alleen een halfuur onderzoekskosten ons al € 140 euro.. dit vind ik jammer geld als het toch de ABS pomp blijkt te zijn.

Klopt het dat de auto schuin zou moeten remmen als de ABS pomp niet werkt? Waaraan kunnen wij merken dat het echt de ABS pomp is?

En stel dat wij bij de eerste garage de ABS pomp laten vervangen en het probleem is dan nog niet opgelost. Wat dan? De garage geeft ook aan dat dit mee telt bij de apk en dat hij daar niet doorheen komt volgende maand.

Wij hebben een volkswagen fox uit 2006.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De ABS pomp van uw VW Fox zou volgens de garage defect zijn.

Ht is niet zo dat de auto door het genoemde gebrek scheef zou gaan remmen. Het kan zijn dat het ABS systeem niet in werking treedt maar het ''normale'' remsysteem kan gewoon z'n werk doen zonder klachten. Wanneer een auto scheef remt is dat géén symptoon van een defecte ABS pomp. Een werkende ABS pomp zal bij fors remmen met blokkerende wielen een snel pulserend en ratelend geluid afgeven. Het storingslampje duidt op een falen in het ABS gedeelte en zult u het omschreven ABS verschijnsel dus vermoedelijk niet waarnemen.

Een bedrag van 140 euro is niet overeenkomstig een diagnose van een half uur. Ik denk wel dat u wat nadrukkelijker moet vragen hoe men tot bedrag komt. Een half uur arbeid zal ongeveer zo'n 50 euro zijn en heeft u alle reden om te vragen waar het restant aan besteed wordt.

Let op: In de APK Keuringseisen van de RDW staat het volgende; RA6 - waarschuwingsinrichting antiblokkeersysteem
''Als bij motorvoertuigen in gebruik genomen vóór 1 januari 2018 de waarschuwingsinrichting (optisch of akoestisch) een defect aangeeft dat het antiblokkeersysteem niet functioneert, moet u dit als reparatieadviespunt aangeven.''

Geziem de leeftijd van uw auto is dit brandende ABS lampje dus géén afkeur. Deze eis is in 2018 gewijzigd waardoor het in uw geval een reparatie advies is en géén afkeur. Voor 2018 was dit wel het geval. De opmerking van de garage omtrent afkeur is dus inmiddels niet meer voor uw auto van toepassing.