Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemd onbekend geluid tijdens rijden

Vraag gesteld door Marij op 28 april 2019

De laatste tijd laat mijn Renault Twingo uit 2012 af en toe een vreemd droog geluid horen. Is niet snelheidafhankelijk, ook niet schakel of pedaal afhankelijk, alhowel ik het voor het eerst hoorde bij remmen en in bochten. Garagist boorg niets als hij er mee reed, er was ook niets te zien aan de remmen bij de bandenwissel. Recent is distributieriem vervangen, geluuid komt nog voor. Er branden geen lampjes. Enig idee waar we het moeten zoeken?  Het lijkt voor mij het meest op droge fietsremmen of een hese hondenfluit. Vandaag in 2 delen 400 km gereden. Op de heenweg hoorde ik het 1x na ongeveer 50 km. Op de terugweg heb ik het de laatste 25 minuten ongeveer 10x gehoord soms een halve minuut soms iets langer. Graag paar tips wat het kan zijn en wat er aan te doen is.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Renault Twingo uit 2012 maak af en toe een vreemd geluid. Om via dit platform geluiden te localiseren is niet mogelijk en het feit dat het geluid er maar af en toe is maakt het nog moeilijker.

Omdat u aangeeft dat u het geluid de 1e keer hoorde tijdens remmen in een bocht zou ik het onderzoek daar op richten.
Door speling in wielophanging of wiellager raakt mogelijk een ankerplaat van de remmen een remschijf of zit er ergens een kiezel tussen.

Verder is het nuttig te laten onderzoeken uit welke richting het geluid komt en onder welke omstandigheden.
Ik denk dan ook bijvoorbeeld aan een aircopomp. Blijft het geluid weg als de airco uit is? Alleen onderzoek kan de oorzaak achterhalen.