Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontstekingsproblemen Saab 900 uit 1971

Vraag gesteld door D. Berndsen op 25 april 2019

Motor stopte plotseling tijdens rijden. Geholpen door ww (Marcel uit Zoetermeer) op 23 april om 21.00 hr op A12 bij Waarder. Na naar mijn garage in Zevenhuizen getransporteerd te zijn, heeft ww met zijn gebruikte ontstekingsmodule motor direct weer (stationair?) laten lopen en onderdeel weer meegenomen, jammer genoeg. Mijn garage heeft module vevangen maar met problemen tijdens proefrit en wil nu ook de krukassensor vervangen. Kunnen 2 defecten tegelijk optreden en waarom was er bij Marcel geen probleem? Garage zegt, dat daar met ww motor alleen stationair gelopen heeft. Wat is uw mening/advies? Is antwoord mogelijk voordat er nu een krukassensor vervangen wordt?

Ps Marcel had beloofd het juiste type/nr. van het module achter te laten, bij de geparkeerde auto, maar in zijn rapport is niets te vinden. 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft ontstekingproblemen met uw Saab 900 uit 1991. De Wegenwacht is hier reeds bij geweest en het ontstekingsmodule is vervangen maar er blijft een probleem tijdens de proefrit. Uw garage verdenkt de krukassensor als veroorzaker.

De krukassensor is een bekende veroorzaker van ontstekingsproblemen. Het is niet uit te sluiten dat de krukassensor de ontstekingmodule stuk heeft gemaakt of andersom.

U vraagt advies over wat nu te doen. Helaas is het niet mogelijk om diagnose te stellen op afstand. Ik zou de krukassensor laten vervangen als de garage dit aangeeft. Een krukassensor is relatief goedkoop en kan mogelijk terug als dit de oorzaak niet blijkt te zijn.