Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang kan een auto ongebruikt blijven staan?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2019

Ik heb een Renault Twingo uit 2011. Door omstandigheden kan ik voorlopig niet rijden in deze auto, maar ik wil de auto wel (voorlopig) nog in bezit houden. Ik verwacht in de toekomst wellicht wel weer te kunnen rijden. Hoe lang kan de auto ongebruikt geparkeerd blijven staan, zonder schade aan de auto te veroorzaken?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoelang een auto ongebruikt kan stilstaan.

Afhankelijk van de omstandigheden kan dit wel een jaar of langer zijn. Om een auto voor langere periode stil te zetten moeten wel wat voorzorgsmaatregelen genomen worden. De accu vraagt de meeste aandacht gevolgd door de banden. Het heeft de voorkeur de auto in een vorstvrije garage of stalling te plaatsen bij langdurige stilstand. U kunt het kenteken dan schorsen zodat u geen verplichting meer heeft voor belasting en verzekering. Als u het kenteken schorst mag de auto niet op de openbare weg staan.

Als de auto in een garage staat kan een druppellader de accu onderhouden. De bandenspanning met 0.5 bar verhogen voorkomt platte kanten aan de banden. Als de mogelijkheid om een druppellader aan te sluiten er niet is kunt u beter de accu verwijdern en op een vorstvrije plaats bewaren. Ook nu kunt u een druppellader aansluiten.

Zet u de auto gewoon buiten op straat, met de accu er in, zonder druppellader dan loopt u alleen het risico dat de accu stuk gaat.