Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem VW Touran TDI 2.0

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2019

VW Touran TDI 2.0 265.000km. Moet bij vervangen distributieriem en de waterpomp eigenlijk ook de spanrol worden vervangen?
Nu, Na 3500 km is het lager van de spanrol plotseling defect. Monteur vond vervanging niet nodig. Wat is uw mening?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

3.500 km na vervanging van de distributieriem met waterpomp blijkt de spanrol van de distributieriem versleten te zijn.

Bij een kilometrage van 265.000 km zou het een logische gedachten geweest moeten zijn dat er bij dergelijke onderdelen óók sprake is van vergevorderde slijtage. Daarom is de waterpomp ook preventief mee vervangen. Dat de spanrollen vervolgens zijn blijven zitten vind ik onverstandig en nalatig en valt de garage te verwijten. U mag immers verwachten dat er vanuit een professionele visie wordt gehandeld en in dit geval heeft men duidelijk een steek laten vallen. Daarom wordt de distributie óók als een compleet set geleverd, inclusief waterpomp en andere toebehoren zoals spanrollen. En simpel gezegd is het zo dat wanneer de monteur vervanging niet nodig vond, dit 3.500 km later met treugwerkende kracht een inschattingsfout is gebleken.

Het zou redelijk zijn dat u voor de betreffende spanrol(len) alsnog gaat betalen maar dat de noodzakelijke arbeid voor rekening is van de garage.