Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 april 2019

Ivm de mogelijke aankoop van een diesel-auto (Peugeot 308 - Diesel - december 2014 - Ad blue-uitvoering) heb ik twee vragen:

1) Is het bezwaarlijk om deze diesel te kopen wanneer mijn woonwerkverkeer 2*20km per dag is? Kan ik problemen krijgen vanwege de korte afstand bijvoorbeeld met het roetfilter?

2) Wat raden jullie aan mbt een aankoopkeuring?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vermoedelijk is uw woon/werk rit 2x 20 km per dag en u vraagt of dit technische bezwaarlijk is voor een diesel.

Ik weet niet wat uw totale jaarkilometrage is maar 5 dagen per week 40 km en dat 52 weken per jaar is 10.000 kilometer. Dat is niet het ideale gebruik waar de diesel voor is uitgevonden. En de relatief korte woon/werk rit lijkt me niet ideaal en kan inderdaad nadelig zijn voor de inwendige vervuiling van de motor en regeneratie proces van het roetfilter. Daarbij komt wellicht ook het economische nadeel. Ik denk dat wanneer u niet boven de 20.000 km op jaarbasis komt, dit ook economisch geen goede keuze is. U lijkt mij een berijder die wat kilometers betreft niet méér rijdt dan de gemiddelde particulier, en dat is ongeveer 17000 km op jaarbasis. In verschillende opzichte is een diesel dan géén vanzelfsprekende keuze en technisch gezien in de meeste gevallen ook niet verstandig. Voor een berekening van de autokosten in vergelijking met een benzine kandidaat, zie ons Autokostenprogramma.

Een aankoopkeuring zou mogelijk nog via de Dekra kunnen.