Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu leeg getrokken bij opladen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 april 2019

Ik heb Volvo V60 plug in hybride (2013). Afgelopen jaar 5 keer gebeurd dat accu's (zowel de grote accu als de 12 volt accu) worden leeg getrokken terwijl auto aan laadpaal staat. Auto is dan helemaal 'dood'. Deuren gaan niet meer open (moet dan mechanisch). Is zowel thuis gebeurd als aan openbare laadpaal. Ook met originele laadkabel die bij auto is geleverd. ANWB is alle vijf keer gekomen, heeft 12 volt accu opgeladen en daarna kon ik weer rijden.

Ik laad bijna elke dag op, dus 5 keer per jaar is procentueel niet veel, maar wel vervelend om 5 keer niet weg te kunnen. De eerste 4 jaar totaal geen probleem gehad. Dealer kan (nog) niet aangeven wat het probleem is. Tot op heden gaven ze aan dat het aan oplaadstation zou liggen. Echter na euvel ook met Volvo kabel wordt erkend dat het probleem dan toch in auto zal zitten.
Is dit probleem bekend / heeft u enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe het op te lossen is?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een aantal keer meegemaakt dat de 12v accu van uw Volvo V60 PHEV is leeggetrokken terwijl de auto aan de laadpaal stond.

Bijgaand het antwoord van de Wegenwacht:
"We horen vaker, dat de 12 volt accu van de V60 PHEV wordt leeg getrokken tijdens het laden van de HV batterij. Dit is bij Volvo met regelmaat een software probleem en in enkele gevallen wordt er ook een DC/DC converter vervangen ( die van HV het boordnet maakt). Ik zou de klant adviseren om naar een erkent Volvo HV specialist toe te gaan of een briefje te dichtte aan Volvo Nederland".