Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar op letten bij aankoop Suzuki Swift 1.3 2008?

Vraag gesteld door P. Melis op 15 april 2019

Mijn vriendin is van plan een 5-deurs Suzuki Swift 1.3 met 194.000km uit 2008 te gaan kopen en ik zou graag de volgende dingen hierover willen weten:
- Is de kilometerstand van 194.000km erg hoog voor een Swift van deze generatie of kan hier nog gemakkelijk 50.000 - 100.000km bij gereden worden?
- Wat zijn de zwakke punten van deze generatie Swift?
- Is de prijs van 3750 euro redelijk voor deze auto of is dat echt te hoog?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde Suzuki Swift een verstandige koop is.

Technisch gezien is de Swift altijd een zeer betrouwbare auto gebleken, aldus de de Wegenwacht: ''De Swift is een Japans kwaliteitsproduct. Er zijn maar twee, vrij onschuldige euvels die bij deze Suzuki’s wel eens voorkomen. De ring met gevers voor het ABS-systeem kan losbreken, met name op de voorwielen. Dat zorgt voor een rammel bij de wielen. Er is een noodreparatie mogelijk, maar uiteraard moeten er wel een nieuwe ring op. Bij versies met automatische transmissie komt het voor dat de sleutel niet meer uit het contactslot wil. Dat zit ’m in de verbindingskabel tussen de P-stand van de pook en dat slot. Ook hier is een noodgreep mogelijk, maar die kabel moet er wel nieuw in. Dat is alles!''

In dit geval moet je de tellerstand uiteraard wel meenemen in de overweging. Deze stand is hoog maar zie ik een kilometrage van 250.000 km echt wel verschijnen bij een Swift in z'n algemeenheid. Dat neemt niet weg dat inmiddels groot onderhoud best aan de orde kan zijn. Slijtage delen als remmen, lagers, aandrijving en koppeling kunnen zich natuurlijk best weleens melden. In potentie is dit zeker een zeer duurzame auto maar gebruikersslijtage is met bijna twee ton op de teller niet uitzonderlijk. Wanneer de huidige staat en conditie goed is, is dat een goede basis om tóch vertrouwen te hebben in nog de nodige jaren rijplezier. Maar het liefst wel met 6 maanden Bovag garantie als stok achter de deur.

Ik mis nog wat details om de vraagprijs goed tegen het licht te houden. Maar check zélf de ANWB/Bovag Koerslijst om te bezien of de prijs redelijk is met deze tellerstand en in de juiste uitvoering.