Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen Up uit 2012 schakelt soms niet tijdens rijden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 april 2019

Mijn Volkswagen Up Bluemotion met startstopsysteem uit september 2012 heb ik in december 2016 gekocht bij een kleine garage. Daarvoor was het een leaseauto. Ik heb de auto laten keuren door autocoach. De auto schakelde toen goed.
De Up schakelt soms niet tijdens rijden. Als ik de auto neerzet is het na een tijdje weer mogelijk om te schakelen en verder te rijden.

De dealer stelt als diagnose:
Koppeling komt niet goed vrij. Hierdoor schakelt de auto niet goed. Koppeling en drukgroep en lager eerst vervangen. Ik heb de dealer laten kijken omdat ik op internet vind dat de versnellingsbak van de Up eenvoudig zou zijn en problemen kan veroorzaken.....Is dit waar? Zou Volkswagen mij hierin te gemoed kunnen komen?

Mijn eigen garage heeft dit gedaan:
versnellingsbak gede- en gemonteerd en koppelingshuis gereinigd
koppelingsset vervangen
steekaskeringen vervangen
olie versnellingsbak ververst
schakelpoot afgesteld

Mijn garage stelt nu dat de schakelpoot goed is afgesteld en dat de koppelingsplaten goed zijn en dat het nu dus de versnellingsbak moet zijn.
Is dit waar?
Hij raad een gereviseerde versnellingsbak aan. Is dit een goed idee?
De kosten hiervan zijn volledig voor mijn rekening. Is dit terecht? Er worden nu dingen dubbel gedaan.... Ik ben niet opgebeld toen tijdens de reparatie bleek dat het onzeker was of de koppelingsplaten wel de oorzaak waren.
Hij neemt nu aan dat synchroniciteit de oorzaak is van de problemen met schakelen maar toen hij met mijn auto reed deed het probleem zich niet voor en dus kan hij geen diagnose stellen....

De dealer zegt dat ze wel dingen voor garantie gedaan zouden hebben als ik bij hen de auto had laten repareren.....

Heeft u enig idee wat de oorzaak is van het niet schakelen van mijn auto?
Kan het ook aan het pedaal liggen?
Ik vraag me af of het euvel over is als de versnellingsbak vervangen is.....

Kunt u mij iemand in Leeuwarden aanraden die objectief kan beoordelen wat er aan de hand is?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De koppeling van uw Volkswagen Up komt soms niet goed vrij waardoor u soms niet kunt schakelen. Uw garage heeft inmiddels de koppelingsplaat, druklager en drukgroep vervangen zonder resultaat. Garage verdenkt nu de versnellingsbak en wil een gereviseerde versnellingsbak monteren op uw kosten.

Er is al veel aan gedaan en diagnose stellen via dit platform is moeilijk. Echter, deze auto heeft een hydraulisch bediende koppeling. Het eerste denk ik aan een probleem in de hoofd koppelingcilinder. Vooral omdat het probleem er niet altijd is lijkt de kans groot dat het probleem in de bovenste koppelingcilinder zit. Deze kan inwendig lekken waardoor de koppeling niet goed vrij komt.

Misschien kan een GMTOdiagnosespecialist u verder helpen.