Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Temperatuur van auto hoger dan 90°C

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 april 2019

Mijn auto wordt warmer dan 90°C niet extreem warmer, maar een beetje verder dan het midden. Daar schommelt hij tussen. Wat kan er aan de hand zijn? Auto type = Peugeot 106 1997. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een hogere motortemperatuur bij uw Peugeot 106.

Een normale bedrijfstemperatuur is rond de 90 graden. Ik weet niet het betreffende motortype, maar van de 1.1. versie gaat de thermostaat bij 89 graden open. Dus zie een temperatuur van een fractie boven de 90 graden niet als verontrustend.

Wanneer de temperatuurmeter een beetje schommelt kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. De temperetuursensor zélf kan misschien niet meer zo precies werken. Er zou ook een luchtbel aanwezig kunnen zijn die soms voor een wisselende aanduiding kan zorgen. Misschien dat het koelsysteem inwendig wat vervuild is zoals een radiateur die misschien plaatselijk wat verstop zit. De thermostaat zou ook nog verdacht kunnen zijn.

In ieder geval is het wel raadzaam te checken of de ventilator ook aanslaat en er voldoende koelwater aanwezig is. Een garage zou eventueel nog de koppakking kunnen checken voor de zekerheid. Maar als alles al goed wordt bevonden hoeft dit verschijnsel uiteindelijk niet verontrustend te zijn en zou u voorlopig vinger aan de pols kunnen houden.