Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel in bagageruimte

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 april 2019

Sinds kort heb ik een Opel Mokka van mei 2014. De auto is voorzien van een FlexFix fietsdrager, die is gemonteerd onder de afdekplaat van de bagageruimte. Daar is geen ruimte meer voor het reservewiel, dat nu boven op de afdekplaat in de bagageruimte ligt. Dat is lastig als je ook bagage wilt meenemen. Kan dat reservewiel rechtop tegen een zijkant van de auto worden vastgemaakt, zoja, hoe?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een geschikte alternatieve plek om het reservewiel van uw Opel Karl handig op te bergen.

De geïntegreerde fietsdrager neemt een deel van de huisvesting voor het reservewiel in beslag. Het is mogelijk deze aan de zijkant te bevestigen met een speciale beugel. Bij LPG auto's zien we dat al jaren, omdat de gastank vaak de uitsparing benut voor het reservewiel. Dat houdt wel in dat er in de zijbekleding geboord gaat worden om in het carrosserie gedeelte daaracher een reservewielbeugel aan te kunnen verankeren. Dit is dus wel een garageklusje met blijvende beschadiging van de zijbekleding.

Ik wil nog wel benadrukken dat veel van de moderne auto's géén reservewiel meer aan boord hebben maar een reparatieset. De Wegenwacht is daarom uitgerust met universele reservewielen om in tijd van nood auto's weer snel mobiel te krijgen. Gelukkig komt een lekke band statistisch gezien slechts sporadisch voor maar kan natuurlijk altijd voorkomen. U zou ook nog kunnen overwegen binnen onze landsgrenzen, ten behoeve van de kofferruimte, het reservewiel thuis te laten. Onze hulptroepen helpen u snel weer op weg, en kunt het het reservewiel altijd later weer inleveren wanneer de lekke band is gerepareerd. Voor verblijf in het buitenland adviseren we wél indien mogelijk het reservewiel aan boord te hebben.