Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion auto's

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 april 2019

Ik wil een nieuwe auto kopen maar twijfel tussen 2 auto's. Een Suzuki Wagon uit 2002 en 82.902 gelopen. Wel vrij weinig voor een oudere auto? En ik heb een Toyota Yaris gezien uit 2001 en heeft 127.264 op de teller.

Bij de Toyota zit er een distributieketting in. Daar lees ik beetje tegenstrijdige verhalen over. Ene zegt, hij gaat een auto leven mee, de andere zegt dat een riem toch beter is omdat je weet dat je deze na zoveel km moet vervangen. Een ketting kan ook kapot gaan, maar wanneer..? En de Suzuki, de gelopen km, vrij weinig. Is dat wel verstandig?

Kunnen jullie mij tips geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt tussen de aanschaf van een Suzuki Wagon R of een Toyota Yaris.

Ik weet hgeen motortype van de betreffende Suzuki maar als het goed is moet iedere 100.000 kilometer de distributieriem vervangen worden om breken en vervolgschade te voorkomen. De Yaris heeft een ketting en is onderhoudsvrij. Dat krijgt in die zin dan toch de voorkeur omdat dit toch een duurzamer en onderhoudsvriendelijker karakter heeft dan een riem. Daarmee valt de Suzuki zeker niet af maar moet u rekening houden met bij 100.000 km een ingreep dat ruwweg 600-800 euro gaat kosten.

De beide kilometrages zijn laag voor een auto van 17-18 jaar oud. Dat kan verklaarbaar zijn omdat deze auto's in de regel niet als kilometervreters worden ingezet. Maar beide auto's hebben een zeer betrouwbare reputatie en zijn wat dat betreft ook een goede keuze. Maar de gemiddelde levensduur van een auto staat ongeveer op 18 jaar. Dit zijn wel auto's in min of meer de herfst van hun autoleven. Bij het maken van uw keuze moet u vooral kijken naar de huidige staat en conditie. Dat kan bij een dergelijke leeftijd zeer wisselend zijn. De beste keuze is dan het exemplaar die er conditioneel nog het beste bij staat mét een recente of bij voorkeur nieuwe APK. Met dus een lichte voorkeur voor de Yaris.