Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor vermengt motorolie met dieselbrandstof, waardoor het olipeil erg hoog oploopt

Vraag gesteld door een ANWb-lid op 15 april 2019

Wij zijn in het bezit van een Volvo V 50 Diesel van 2006, type 2.0 D. Deze auto heeft z'n tweede motor omdat de vorige motor door hetzelfde probleem is vastgelopen, (bij 165.500 km.) Op een gegeven moment loopt het peil van de motorolie erg hoog op doordat er dieselbrandstof in de motorolie komt.

De vorige keer dat dit het geval was (bij de nieuwe motor) bleek dat de sensor voor het regeneratieproces moest worden vervangen en ook het roetfilter moest worden gereinigd. Dit heeft plaatsgevonden in november 2017, waarna zo'n 35.000 km is gereden. Op dit moment heeft de Volvo weer last van dezelfde kwaal. Inmiddels zijn de dieselverstuivers door een specialistisch gecontroleerd en in orde bevonden.

Vraag: Wat zou nu het euvel kunnen zijn? Graag uw advies. Op dit moment heeft de motor zo'n 210.000 km gelopen. De auto krijgt regelmatig onderhoud. Is dit een defect/euvel wat vaker bij Volvo-motoren  voorkomt ?
In de Volvo ligt een dieselblok van het PSA-concern.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent opzoek naar het oplopend motorolieniveau van uw Volvo V50.

Ik vermoed dat het roetfilter onherstelbaar verstopt is en het regeneratie proces herhaaldelijk maar blijft plaatsvinden. Mijn aandacht zou dus gaan naar het roetfilter die vervangen maar óók gereinigd kan worden. U zou kunnen informeren bij een dieselspecialist die hier dagwerk aan heeft én wellicht de verschijnselen kan beamen wanneer een roetfilter verzadigd is en het regenereren niets meer uithaalt. Een verzadigd roetfilter mét oplopend olie niveau is is overigens de V50 niet vreemd. Daar zijn meerde berichten van.