Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mobiliteitspas

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 april 2019

Stel ik koop een auto van een jaar oud, dan krijg ik er een mobiliteitspas bij, wordt deze pas door de fabrikant verstrekt of door de garagehouder? Garagehouder doet overkomen alsof hij dat betaald, daar twijfel ik dus aan. Graag uw reactie hierop.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mobiliteitsgarantie die u bij de aanschaf van een jong occasion verstrekt wordt.

De ANWB Wegenwacht is in veel gevallen de uitvoerende pechhulpverlener bij mobiliteitsgarantie op basis van afgesloten contracten met importeurs. Deze mobiliteitsgarantie kent in de regel voorwaarden dat met name gericht is de klant wel dealer afhankelijk te maken. Zoals het laten uitvoeren van het voorgeschreven onderhoud uitsluitend bij de dealer. In die zin is dat zeker ook een dealer belang. Je verstrekt deze mobiliteitsgarantie maar verplicht daarmee wel de dealer trouw te blijven voor onderhoud.

Dat de dealer daarvoor een financiële bijdrage levert lijkt me niet onlogisch maar daar hebben wij geen inzage in. Wij weten niet wat gemaakte afspraken zijn tussen delares en importeu en dat kan wellicht ook erg merk afhankelijk zijn.  Maar het lijkt mij logisch en niet onredelijk dat voor het waarborgen van het onderhoud middels de mobiliteitspas, zowel dealer als importeur daar een voordeel bij zien en dat daar een finaciële verdeelsleutel voor is.