Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk voor elektr. fietsendrager

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 april 2019

Een half jaar geleden hebben wij een Ford B max gekocht en aangegeven dat wij een Fietsendrager voor 2 elektr.fietsen wilden aanschaffen. Daarop zijn wij overeen gekomen dat er een trekhaak gemonteerd zou worden. Kosten all-in € 800,00. Nu blijkt dat de Kogeldruk slechts geschikt is voor 50kg. Onze elektr. fietsen wegen excl. accu ong. 25kg p.fiets en de Fietsendrager 18kg. Kan dit gelet op de kogeldruk? Wij hebben geen advies ontvangen bij de aanschaf van de trekhaak

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Ford B Max gekocht met een trekhaak met de bedoeling 2 elektrische fietsen op de trekhaak te vervoeren. De maximale kogeldruk voor deze auto is 50 kg en u vraagt of u hier 2 elektrische fietsen van 25 kg per stuk op een fietsendrager van 18 kg kan/mag vervoeren.

2 fietsen plus de fietsendrager wegen 68 kg terwijl de maximale verticale belasting van de trekhaak 50 kg is. Dit is dus niet toegestaan. Vanuit de praktijk merken we niet dat daar nadrukkelijk op gecontroleerd wordt, en er zijn ook geen ongevallen bekend door overschrijding van de maximale kogeldruk. Maar we moeten het afraden omdat het niet mag. Bovendien kan overschrijding van de kogeldruk verzekeringstechnisch in uw nadeel werken, als er een aantoonbaar verband is tussen het ongeval en de te hoge kogeldruk.