Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak

Vraag gesteld door Lies op 15 april 2019

Wat is de max kogeldruk op de trekhaak van Citroën C5 Tourer HDI 2.0 automaat bouwjaar 2014. Programma Caravan trekker geeft aan dat die 53 kg zou zijn en aangeraden wordt 70 kg. Niet in instructie boek te vinden en er staat geen plaatje op de trekhaak. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraagt over de kogeldruk van uw Citroën.

Ik kom een (vermoedelijke) maximale kogeldruk tegen van 54 kg. In de oorspronkelijke prijslijst zou dit terug te vinden moeten zijn maar helaas heb ik die niet meer kunnen traceren. Maar wellicht omdat het de automaat versie betreft heeft Citroën kennelijk een technische reden gehad dit op 54 kg te zetten. Bij handbakken komen we een hogere kogeldruk tegen. Het advies om de kogeldruk op 70 kg te zetten zou u formeel beter in de wind kunnen slaan. De toegestane max. kogeldruk dient wettelijk niet overschreden te worden en bent u dus gebonden aan 54 kg maximaal.

De trekhaak moet een typekeuring hebben. Dit staat op het typeplaatje van de trekhaak. Ontbreekt het typeplaatje, dan mag alleen een aanhangwagen worden getrokken die inclusief de lading niet meer weegt dan 750 kg. Soms kan het typeplaatje op een minder toegankelijke plek aangebracht zijn maar formeel moet deze aanwezig zijn bij het trekken van méér dan 750 kg. Het gewicht waarmee de koppeling van de caravan op de trekhaak drukt, mag niet meer zijn dan de fabrikant van de trekhaak opgeeft. U vindt deze waarde op het typeplaatje van de trekhaak die dus in uw geval kennelijk ontbreekt. Kijk daarnaast ook in de instructieboekjes van de auto en de caravan, want misschien worden hierin andere waarden opgegeven. Helaas bent u daar ook niet verder mee gekomen maar vermoedelijk betreft het toch echt 54 kg. Hierbij geldt: de laagste waarde is maatgevend en die mag je dan ook niet overschrijden. Ook wanneer een toch gevonden trekhaak typeplaatje méér aangeeft dat de vermoedelijk opgegeven 54 kg kogeldruk volgens de autofabrikant.