Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaarlijkse check bij Opel of een merkloze garage?

Vraag gesteld door Boutsusa op 12 april 2019

Ik heb een Opel Karl semi-automaat van eind april 2017. Ik werd gebeld door de Opeldealer met de vraag of ik voor mijn jaarlijkse beurt weer een afspraak wil maken. Desgevraagd naar de kosten ramen ze die op 300 euro of meer, voornamelijk voor het vervangen van de motorolie en het arbeidsloon. Vorig jaar rekende ik 254 euro af, maar nu is de grote beurt aan de beurt.

Opel geeft aan dat het echt aan te raden is om de jaarlijkse beurt bij hen uit te laten voeren, want met de juiste stempels, zeker in de garantieperiode, is de restwaarde (over een paar jaar) daardoor groter dan als ik mijn auto bij een merkloze dealer na laat kijken.
(Over 14 dagen verloopt mijn 2 jaar garantie.)

Mijn vraag: is het aan te raden om mijn auto (nog 1 keer) bij de Opelgarage te laten keuren? Of is dat een verkooppraatje en maakt het voor de auto/verkoopwaarde niet uit als ik de auto laat keuren bij een (vertrouwde, goede) merkloze garage (aangesloten bij de Bovag)?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is wanneer u met uw 2 jaar oude Opel Karl voor het reguliere onderhoud naar een andere universele BOVAG-garage gaat in plaats van de Opel-dealer.

Dat is zeker mogelijk en niet bezwaarlijk. Autofabrikanten zijn verplicht universele garagebedrijven te voorzien van complete technische informatie voor onderhoud en reparatie aan auto’s. Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Wanneer u in geval van een gebrek na verstrijken van de garantie vervolgens weer bij de verkoper gaat aankloppen heeft men wel een stok om de hond te slaan. Op dat moment is het aan u aan te tonen dat het betreffende gebrek niets te maken heeft met het uitgevoerde onderhoud elders.