Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem vervangen

Vraag gesteld door Hend op 12 april 2019

Heb bijna 160000 km. op de teller van mijn Opel Astra. Moet bij de grote beurt bij vervanging van de distributieriem ook de waterpomp worden vervangen? Wat is het voorschrift?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw vraag gaat over onderhoud aan de benzinemotor van uw 1.6 85 kW 2010 Astra J. Moet de waterpomp ook vervangen worden als de distributieriem wordt vernieuwd?
In de onderhoudsgegevens staat geen preventieve vervanging van de waterpomp voorgeschreven. Wel is het gebruikelijk dat de door diezelfde distributieriem aangedreven waterpomp mee vervangen wordt. Door een nieuwe en juist gespannen riem kan een dit geval 9 jaar oude pomp soms vrij snel daarna tóch ineens een gebrek laten zien. U moet dan denken aan met name waterlekkage. Om risico op gevolgschade én wederom dure arbeidskosten te vermijden, wordt de waterpomp daarom vaak preventief mee vervangen. Qua extra montagetijd is het een kleine handeling omdat de distributie toch open ligt. De pomp zelf wordt vaak als setje met riem en spanrollen meegeleverd, en kost op zichzelf een paar tientjes. Ik zou het er niet om laten.