Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK reparaties?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2019

Onlangs een apk keuring gehad bij mijn merkgarage Hyunday. Ik werd gebeld met de mededeling dat mijn remschijven versleten waren en moesten worden vernieuwd. Kosten ca 1000, euro ik vraag hoort dit bij de apk? Antwoord was ja, dus dan moet het maar.
Tevens werd gezegd dat de koppakking lekte en ook gerepareerd moest worden ca 1000, euro ook apk? Nee. Laat maar dan, bleek heel weinig koelvloeistof te lekken en ik hou het in de gaten. Heeft de garage mij voldoende geinformeerd over de echte noodzaak, remproef of afdraaien.ca 100000 km automaat ix 20.ook de koppakking? Juiste voorlichting of geldklopperij?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde gebreken onderdeel zijn van de APK regelgeving.

De belangrijkste APK regel wat betreft de remschijven is alvolgt;

Personenauto’s moeten zijn voorzien van een reminrichting waarvan de:

  1. onderdelen deugdelijk zijn bevestigd met de daarvoor bestemde bevestigings- en borgmiddelen. Indien er sprake is van corrosie is het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, hoofdstuk 1, titel 2, afdelingen 1, 2 en 3, van toepassing;
  2. onderdelen niet in ernstige mate door corrosie zijn aangetast. Indien er sprake is van corrosie aan de remleiding of remschijf is het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, artikelen 53 en 54, van toepassing;
  3. onderdelen niet zijn beschadigd, gescheurd of gebroken;
  4. onderdelen geen inwendige of uitwendige lekkage vertonen, en
  5. remschijven geen dusdanige slijtage mogen vertonen dat er gevaar op breuk ontstaat.

Ik kan natuurlijk niet de huidige staat en conditie van de remschijven beoordelen en vaststellen of de garage dit terecht opmerkt. Maar in een ver gevorderde staat van slijtage of roestvorming zou het afkeur kunnen zijn. Een koppakingslekkage overigens niet. Maar bij twijfel, zoals in dit geval bij de remschijven, vraag naar het afkeuringsrapport. Wanneer er serieus sprake is van afkeur zal men dat op het formulier moeten vermelden en loopt men zo ook kans op een steekproef. In veel gevallen blijkt de ernst van het gebrek dan ineens mee te vallen en dat het meer een opmerking is m.b.t. het onderhoud.

Overigens is 100.000 km voor een set remschijven niet buitensporig snel. Een lekke koppakking is wat dat betreft wél een redelijk ongebruikelijke ingreep bij een wellicht nog jonge IX 20. Maar dat lijkt een geringe uitwendige lekkage en zou u wat verbruik betreft vinger aan de pols kunnen houden. Maar vraag nadrukkelijk of de remschijven afkeur zijn óf meer vanuit onderhoud gadviseerd worden om te vervangen.