Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zal expert herstelkosten gebroken distributieketting toewijzen aan dealer?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 maart 2019

De distributieketting van onze Alfa Romeo Mito 1.3JTD (2013/150.000 km) is gebroken. Wij zijn eerste eigenaar en de auto is altijd dealeronderhouden.

Naar ik heb begrepen is een distributieketting in principe onderhoudsvrij. Nu deze toch is gebroken, is de vraag wie er voor de herstelkosten moet opdraaien. De dealer spreekt van pech en heeft naar diens mening coulance toegepast door in plaats van ca. € 3.200 een bedrag van € 2.700 in rekening te brengen.

Naar aanleiding van hetgeen ik heb gelezen op jullie website (https://www.anwb.nl/experts/juridisch/41/gebroken-distributieketting) komen de kosten voor vervanging van de distributieketting op grond van art 7:21 lid 2 BW echter voor rekening van de verkoper. Wij hebben contact opgenomen met onze rechtsbijstandverzekering en die heeft ons aangegeven dat zij de dealer met deze boodschap willen aanschrijven. Volgens de verzekeringsadviseur is het aannemelijk dat het daarna zal aankomen op het inschakelen van een expert.

De kosten van de expert zullen, afhankelijk van diens uitspraak, moeten worden gedragen door de dealer of door ons. De rechtsbijstandsverzekering kan geen duidelijkheid verschaffen over de vraag hoe groot de kans is dat een expert de herstelkosten van de gebroken distributieketting zal toewijzen aan de dealer.

Heeft u hier enig zicht op? Kunt u ons adviseren of het kansrijk is om dit traject aan te gaan?
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

De distributieketting van uw auto is gebroken. De herstelkosten bedragen ca. € 3.200. De verkoper is bereid dit bedrag coulancehalve te verlagen tot een bedrag van € 2.700. U vraagt zich af wie er voor de herstelkosten en de (eventuele) expertisekosten moet opdraaien.

Non-conformiteit
Een distributierketting is onderhoudsvrij en dient - bij normaal gebruik en onderhoud - een autoleven lang mee te gaan. U hoeft dus niet te verwachten dat de distributieketting breekt. Als dat toch gebeurt, is het een ondeugdelijke distributieketting en is sprake van non-conformiteit (artikel 7 :17 BW). In dat geval dient u de verkoper (garage/dealer) in de gelegenheid te stellen om de ketting te vervangen. De kosten voor vervanging van de distributieketting komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper. In sommige gevallen kan een (kleine) gebruiksvergoeding op zijn plaats zijn.

Expert inschakelen
Als er onduidelijkheid is over de schadeoorzaak of om discussie met de tegenpartij te voorkomen, kan uw rechtsbijstandverzekering beslissen een expert in te schakelen. Het is raadzaam de verkoper dan uit te nodigen om bij de expertise aanwezig te zijn. De kosten van deze expertise vallen over het algemeen onder de dekking van uw rechtsbijstandsverzekering. Dit kunt u nalezen in de polisvoorwaarden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.