Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom mogen waterstofauto's geen caravan trekken?

Vraag gesteld door Joep op 25 maart 2019

Ik lees nogal eens dat de huidige (?) waterstofauto's geen caravan mogen trekken. Waarom is dat zo? Ze hebben toch capaciteit genoeg om een caravan te mogen trekken? Tevens lees ik dat ook nog wel eens bij een (normale) elektrische auto? Waarom toch?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het aanbod volledig elektrische auto's dat een fatsoenlijke caravan mag trekken is nog zeer beperkt. Alleen de Audi 55 quattro en de Tesla Model X mogen dat. Er komen wel steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken, maar fabrikanten zijn nog voorzichtig met hoge aanhangwagengewichten.
 
In principe is een elektrische auto, - al dan niet met waterstof brandstofcel - een prima trekker. Een elektromotor heeft bij elk toerental maximale trekkracht. Daar kan een motor op fossiele brandstof nooit aan tippen. Autofabrikanten willen zeker in deze aanloopfase echter niet worden geconfronteerd met lastige garantieclaims of negatieve publiciteit. Dat beeld zagen we ook bij de komst van de (plug-in) hybride auto’s, die nu soms forse aanhangwagens mogen trekken.
 
Ook zal de vaak toch al niet zo grote actieradius aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. De elektrische auto en met name de accutechniek is echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden.