Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht niet op kentekenbewijs

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 april 2019

Ik heb een Range Rover Evoque gekocht en wil er een caravan mee gaan trekken. Tot mijn verbijstering staat er geen trekgewicht op het kenteken. Er staat een streepje. RDW zegt dat ik naar Lelystad moet (vanuit Maastricht) om de auto te laten keuren. Met alle rekeningen van dien. Blijkbaar meer dan 500 euro. Is er een andere mogelijkheid?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht waar volgens het kentekenbewijs niets mee getrokken mag worden. De auto is van bouwjaar 2012 en de eerste 4 jaar van zijn leven heeft de auto in het buitenland gereden.

Blijkbaar is bij de import in 2016 beoordeeld dat de auto niets mag of kan trekken. Daar zijn twee mogelijke oorzaken voor. Op zich kan een Evoque afhankelijk van de uitvoering minimaal 1500 kg trekken, maar het kan zijn dat er een exemplarische wijziging is gedaan aan uw voertuig waardoor deze niets meer mag trekken. Denk bijvoorbeeld aan de inbouw van een gastank die de montage van een trekhaak in de weg zit. Uw auto rijdt volgens het kenteken echter niet op LPG, maar op benzine.
Daarom lijkt het mij waarschijnlijker dat bij de import niet duidelijk geworden is wat de auto mag trekken en dat daar destijds verder geen onderzoek naar gedaan is. Dit gebeurt wel vaker. Als u het kentekenbewijs nu wilt laten aanpassen dan moet dit stukje van het importtraject dus eigenlijk nog en keer worden doorlopen.

Daar zitten inderdaad kosten aan vast en de RDW moet overtuigd worden dat de auto een bepaald gewicht vanuit een 12% helling weg kan trekken en dat de parkeerrem de combinatie op die helling in bedwang kan houden. Dat wordt in Lelystad vastgesteld. Eventueel zou het CVO van een auto meer duidelijkheid kunnen geven over het exacte gewicht wat u hiervoor kunt aanhouden. Dit Certificaat van Overeenstemming is het 'geboortebewijs' van een voertuig. Een CVO kunt u in Nederland aanvragen bij de voertuigfabrikant of de vertegenwoordiger daarvan.