Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met Duitse auto in Nederland

Vraag gesteld door M.J.F. Bakker op 24 maart 2019

Mijn vader heeft sinds vorig jaar een vakantie woning in Duitsland. Hij is ter plaatse ingeschreven als inwoner en betaald alle plaatselijke belastingen. Nederland is hoofd verblijfplaats met bijbehorende inkomstenbelastingen e.d. Mijn vraag: mag hij met een auto op Duits geregistreerd kenteken, (onbeperkt ) ook in Nederland rijden? Zijn voordeel is niet alleen goedkopere wegenbelasting, maar ook de aanschaf belasting.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vader heeft een vakantiewoning in Duitsland. Hij is daar ingeschreven en betaalt ook belastingen, maar uw vader heeft zijn hoofdverblijfplaats in Nederland. In Nederland betaalt hij ook inkomstenbelasting. Kan hij in een Duits gekentekende auto rijden? De reden is dat uw vader dan geen bpm zou hoeven te betalen.

Het rijden in een auto met Duits kenteken is niet toegestaan als uw vader in Nederland zijn hoofdverblijfplaats heeft en is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland. Dan moet uw vader de auto registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. Dit kunt u regelen bij de RDW. Uw auto krijgt dan een Nederlands kenteken. Zie meer info: Hoelang mag ik in Nederland rijden in een auto met buitenlands kenteken? | NederlandWereldwijd

Vrijstelling BPM en MRB bij kort gebruik
Bij gebruik voor een korte periode in Nederland is vrijstelling van BPM en MRB mogelijk. Vrijstelling kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.
Voor deze voorwaarden en meer informatie verwijs ik u graag door naar de website van de Belastingdienst. .