Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie ketting Skoda Octavia 1.2 tsi

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 maart 2019

Wij hebben een Skoda Octavia 1.2 tsi uit 2011 met 98000km op de teller. Bij het starten horen wij nu een ratel en hiermee zijn we naar de dealer geweest. Deze geven aan dat de ketting vervangen moet worden en dat dit 1400 euro gaat kosten. Nu hebben wij een oud artikel gevonden op jullie site namelijk deze

Wij hebben de onderhoudsgeschiedenis  van onze auto gecontroleerd en onze ketting is nog nooit vervangen. Hebben wij nog recht op coulance na zoveel jaar? En is het normaal dat deze ketting om de 10000km vervangen zou moeten worden?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De distributieketting van uw Skoda Octavia uit 2011 moet bij 98.000 km vervangen worden.  Hierover heeft u een aantal vragen :
Hebben wij nog recht op coulance na zoveel jaar? En is het normaal dat deze ketting om de 100.000 km vervangen zou moeten worden.  

Zoals u zelf ook al op onze website  (veel VW tsi-motoren met problemen) heeft gevonden, zijn er meer problemen met de distributieketting van tsi-motoren.  Deze gevallen zijn onder garantie verholpen.  Als er geen garantie meer op de motor zit dan is er een coulanceregeling van kracht.

Levensduur distributieketting
Het is niet normaal dat een distributieketting bij 98.000 km moet worden vervangen.  Een distributieketting zou in principe bij normaal gebruik een autoleven lang mee moeten gaan.  Gaat deze eerder kapot dan kunt u een beroep doen op non-conformiteit.

Wettelijke garantie
Als de auto altijd in onderhoud is geweest bij de officiële dealer dan kunt u terug naar de dealer.  De dealer kent de afspraken hierover met de importeur.  Heeft u de auto niet bij de dealer gekocht dan zult u zich in eerste instantie moeten wenden tot de verkoper met een beroep op non conformiteit.
 
Meer informatie over conformiteit en welke stappen u moet nemen, vindt u op onze website.