Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravelair Antares Style 420 trekvermogen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 maart 2019

Graag zou ik een vraag willen stellen aan een specialist op het gebied van het trekvermogen van een auto voor een bepaalde caravan. Het gaat om een Caravelair Antares Style 420 bouwjaar 2019. Het max toelaatbare gewicht is 1100 kg, ik heb dit laten verhogen tot max. 1200 kg. Deze is leeg 910kg en rijklaar 937kg. Ik kan dus max 263 kg laden. Dit is niet mijn bedoeling. Ik ga uit van een gewicht van max 1150kg als ik op stap ga.

Ik ben voornemens om een nieuwe Nissan te kopen. Ik rijd momenteel in een Juke 1.2 Dig T 115pk. Dat ging prima met mijn vorige caravan Caravelair Ambiance Style 390, met een max toelaatbaar gewicht van (slechts) 1000 kg. De keus gaat worden: een Juke 1.2 DigT 115pk N-Connecta (wat ik nu ook heb)  of een Qashqai 1.2DigT 115pk N-Connecta. Die laatste omdat ik toch wel iets meer ruimte wil hebben in de auto. Echter de Juke mag 50kg meer trekken dan de Qashqai.

Mijn vraag is: ga ik dit verschil van 50 kg meer of minder aan trekkracht merken als ik met mijn caravan ga rijden?

Nog wat aanvullende info:
Ik ga uit van een max gewicht van de caravan van 1150 kg als ik ga rijden. En de auto zal beladen worden met ( incl. 2 volwassenen van rond de 160kg samen) tussen de 250kg en 300kg.

Ik rijd naar bijv. Frankrijk en heb dan vlakke wegen en heuvels in bijv. de Ardennen. Echte bergen ga ik niet nemen, maar je weet nooit waar je uitkomt. Vorig jaar had ik in Duitsland ineens een stuk van 18% daling.

Kunt u mij hierin adviseren? Wellicht heeft u nog aanvullende info nodig, dan hoor ik dat graag van u.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt een nieuwe Nissan kopen. U heeft de keuze tussen een Juke en een Qashqai, beiden met dezelfde motor. Het verschil zit hem in de maximaal toegestane aanhangwagenmassa.
 
Omdat beide auto’s dezelfde motor hebben is de trekkracht gelijk. Deze is ruim voldoende en ook zijn ze beiden een veilige keuze. Het verschil van die 50 kg trekgewicht tussen beide auto’s gaat u nergens merken, want u blijft binnen de vastgestelde waarden van de gewichten.
 
U kunt beide auto’s zelf nakijken in ons trekautoprogramma