Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Baby aan boord sticker

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 maart 2019

Wat is het nut van deze sticker? En klopt het dat hulpdiensten sneller helpen als zij deze sticker zien? En klopt het dat deze stickers eigenlijk gevaarlijk zijn? Ik heb ooit gehoord dat bij een ongeval de achterruit kan versplinteren en de sticker dan als een bal door de auto vliegt. Klopt dit?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de 'baby aan boord' sticker, ook te koop in de vorm van een bordje met zuignap. Het heeft volgens de leveranciers de functie om overig verkeer te attenderen op de kleine passagier, en aansporen om wat meer afstand te houden. Hulpdiensten bepalen ter plekke de werkwijze, afhankelijk van de situatie. 
Dat een sticker op de achterruit gevaarlijk zou zijn kan ik niet bevestigen. Achterruiten en zijruiten zijn gemaakt van veiligheidsglas. Als het stukgaat, bijvoorbeeld door een aanrijding, dan breekt het in stukjes van een kleine vierkante centimeter. De brokjes zijn redelijk onscherp. In theorie zou een sticker de stukjes bijeen houden en een groter projectiel vormen. Ik ken geen waarschuwingen van hulpdiensten over stickers op de achterruit. Die waarschuwingen zijn er wel voor losse spullen in de auto.