Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies trekgewicht van Toyota C-HR

Vraag gesteld door J. van Poppel op 24 maart 2019

Zou u mij kunnen aangeven wat het ANWB advies is voor het trekgewicht van een Toyota C-HR, 1.2 Turbo, handgeschakeld en benzine als brandstof. Ik overweeg deze auto aan te schaffen als trekauto voor een caravan van 1300 kg.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt Toyota C-HR (de niet-hybride variant) aan te schaffen. De auto moet uw caravan van 1300 kg trekken. De auto mag en kan dat, maar er zijn wat kanttekeningen.

De caravan mag beladen niet zwaarder zijn dan 1300 kg, want dat is de maximum aanhangwagenmassa van de auto. Ook is de massaverhouding tussen auto en caravan een aandachtspunt. Wij adviseren veiligheidshalve dat de beladen caravan niet meer weegt dan 75% van het gewicht van de beladen auto. 

De beladen combinatie komt aardig van zijn plek, ook op hellingen. Een hellingspercentage van 14% is vanuit stilstand te doen, een goede score. De prestaties op snelheid zijn niet meer dan matig tot redelijk. Om de gang er goed in te houden zult u bij forse tegenwind of hellingen moeten terugschakelen om uit de motor te halen wat er in zit. Dat is technisch geen probleem en de auto komt zo prima met het verkeer mee, maar wat meer vermogen geeft meer comfort.