Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wiellager levensduur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 maart 2019

Eind juni 2018 heb ik mijn wiellager links achter laten repareren omdat deze kapot was (brommend geluid). Nu ben ik nog geen jaar verder en heb ik OPNIEUW een brommend geluid links achter. Gisteren heb ik de auto opgehaald bij de garage na een (ongerelateerde) reparatie en gaf de monteur mij aan dat ik op moest letten dat de wiellager linksachter waarschijnlijk kapot is. Dit terwijl ik waarschijnlijk nog geen 8.000 km ermee gereden heb, nadat hij vorig jaar vervangen was. Mijn vraag: is het mogelijk dat mijn (nieuwe) wiellager zo snel al weer kapot is, bij zo weinig gebruik?

Mijn auto is een Suzuki Liana uit 2003.

Vorige auto's heb ik nooit een probleem gehad met wiellagers, toen dit vorig jaar gebeurde dacht ik 'kan nou eenmaal gebeuren met een relatief oude auto', maar 2x binnen 1 jaar vind ik wel erg snel.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een jaar na het vervangen van een wiellager van uw Suzuki is het onderdeel volgens de monteur weer aan vervanging toe. Het geluid van een kapot wiellager is gemakkelijk te verwarren met een gecupte achterband, maar ik ga ervanuit dat een professional de juiste diagnose weet te stellen. Mocht het inderdaad om het wiellager gaan, dan is de levensduur inderdaad erg kort. De kans dat het probleem in de wiellagers zelf zit is klein, maar niet uit te sluiten. Ook kan de oorzaak in de montage zitten, dat het onderdeel met een verkeerd aanhaalmoment. Dat is lastig te bewijzen. Op garantie kunt u zich niet meer beroepen en de levensduur van een wiellager is sterk wisselend. Toch vind ik dat het bespreekbaar is dat de garage u coulance verleent, een tegemoetkoming in de kosten.