Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrangsregel woonerf

Vraag gesteld door V. Dokter op 11 maart 2019

Ik heb lange tijd op de Alkmaarsingel in Arnhem gewoont, en ik heb 12 jaar geleden ook mijn rijlessen gehad bij mijn rij-instructeur in diezelfde straat. Nu is er een splitsing in de straat waarbij er auto's vanuit een woonerf komen.

Toentertijd heb ik met rijlessen geleerd dat ik voorrang heb omdat die persoon vanuit een woonerf komt en mij voor moet laten gaan.
Nu is dit een heel verwarrend punt waar de één wel voor laat en de ander niet.

Nu heb ik de casus ook bij vrienden voorgelegd en die geven duidelijk aan dat ik geen voorrang heb, ik heb zelf lang getwijfeld omdat mijn rij-instructeur toen aan gaf dat ik wel voorrang heb. Om het makkelijk te maken heb ik een link naar Google Maps van de situatie:

Mocht u om wat voor een reden de link niet aan kunnen klikken, type dan in Google Maps: Alkmaarsingel 178 Arnhem in, het gaat dan om de splitsing met de Purmerendstraat.

Ik rijd in zuid-westelijke richting en vanuit de Purmerendstraat komt een auto aangereden, moet ik diegene voorlaten of niet?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wie er in de specifieke verkeerssituatie voorrang heeft. Auto komende uit de woonwijk of de auto die rechtdoor gaat.

Het gaat hier om de vraag of het een uitrit is of een gewone zijweg. Hier zijn alle kenmerken van een gewone zijweg aanwezig. Bochtbanden die om de hoek lopen naar de zijweg; er is geen doorlopend verhoogd trottoir over de zijweg die op een uitrit kan duiden. De verkeersdrempel ligt verder terug in de straat en is alleen als snelheidsremmer bedoeld.

Er is nog wel eens verwarring of men altijd voorrang moet verlenen als men een erf verlaat (zoals hier), maar de vormgeving van de aansluiting van wegen is bepalend.

(Met dank aan Maarten Ligt, verkeersdeskundige ANWB)