Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stikstof, zin of onzin?

Vraag gesteld door Hetkareltje op 16 maart 2019

Volgens mijn vak garage is stikstof in de band kletspraat. Is dit t.o.v. normale lucht in de band waar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Heeft stikstof als vulling van autobanden voordelen ten opzichte van lucht?
Bij de ANWB is geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de (door garages en ketens gecommuniceerde) voordelen van met stikstof gevulde banden. Banden gevuld met stikstof zouden hun spanning langer behouden.
Stikstof is een prima om banden mee te vullen, maar dat banden gevuld met stikstof langer hun spanning behouden dan banden gevuld met lucht hebben wij nog niet zien aangetoond.

Bij spanningsverlies van een band spelen een aantal factoren een rol. Vooral het rijgedrag is van invloed: bij het raken van een stoeprandje of verkeersdrempel zal door de vervorming van de band inhoud ontsnappen, ongeacht of het lucht of stikstof is. Het belangrijkste is dat de bandenspanning geregeld wordt gecontroleerd en dat indien nodig de band weer op spanning wordt gebracht. Dat kan uitstekend met droge lucht, dat overigens al voor circa 78% uit stikstof bestaat. Verbruik, geluid en comfort van een band wordt niet bepaald door het middel waarmee de band is gevuld. Wel zitten er tussen banden onderling verschillen. Daarom testen wij jaarlijks zowel zomer- als winterbanden en publiceren de resultaten op anwb.nl.