Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatiekosten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 maart 2019

Mijn Ford Fiesta van feb 2015, gekocht mrt 2017 lekte koelvloeistof op het motorblok aan de kant vd distributieriem. hierdoor moest distributiedeksel etc. verwijderd worden.kosten ( vnl arbeidsloon ) €1207.hierop wel € 187 korting uit coulance gekregen. Het komt mij vreemd voor dat dit bij een relatief jonge auto al voorkomt (en pas 40.000 km ), en is het derhalve redelijk een hogere tegemoetkoming te verlangen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een Ford Fiesta uit 2015 met 0.000 km op de teller. U hebt de auto in 2017 gekocht en nu lekt er koelvloeistof op het motorblok. U hebt een korting uit coulance op de reparatiekosten gekregen. U vraagt zich af of u dit probleem bij een relatief jonge auto al mag verwachten.

Dit is een bekend probleem bij dergelijke Fords.

Wettelijke garantie
In dergelijke gevallen ligt het probleem bij de zogehete O-ring. Een O-ring dient normaliter een autoleven lang mee te gaan. Als blijkt dat de O-ring ondeugdelijk is, kunt u (als consument) een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Kosten reparatie
Beroep op conformiteit dient u te richten aan de dealer (verkoper). Deze dient op zijn beurt de O-ring te vervangen. De kosten van de reparatie komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Indien u de factuur zonder protest betaald heeft, heeft u er zodoende blijk van gegeven akkoord te zijn met de afhandeling door de dealer en kunt u er ook niet meer op terug komen.

Geschillen
Komt u er niet uit met de dealer;
Leg de zaak voor aan uw rechtsbijstandverzekering of leg het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.