Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mechatronic / DSG defect

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 maart 2019

Volkswagen Touran 1.6 TSI DSG van 2009 met 145000 km, 1e eigenaar, onderhoud volgens boekje gedaan. Auto startte 11-03 niet, is door ANWB naar garage gebracht. Diagnose: mechatronic defect. Kosten vervanging 3000 euro. Advies om gehele DSG te vervangen, kosten 6000 euro. In 2016 is de distributieketting vervangen (weet niet of dat effect kan hebben op het geheel).

Vragen waar ik mee zit:
1. W​​​at is de normale levensduur van een mechatronic / dsg? Dit in verband met eventuele non-conformiteit / productaansprakelijkheid van de dealer.
2. Zijn deze opgegeven prijzen normaal?  
3. Of is er een alternatief?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een technisch gebrek aan de DSG automaat van uw 10 jaar oude VW Touran.

Een relatie met de eerder noodzakelijke ingreep aan de distributieketting is er niet. De automatische transmissie staat daar los van.

De mechatronic is min of meer het schakelbrein van de DSG transmissie. Defecten aan dit apparaat zijn VW en aanverwante merken helaas niet vreemd. Er zijn tal van specialisten die aan dergelijke gebreken dagwerk hebben, die u ook zeker in uw achterhoofd moet houden als wellicht goedkoper alternatief voor de dealer. Al googelend komt u tal van DSG en mechatronic specialisten tegen, misschien ook redelijk in uw directe omgeveing. Een volledig nieuwe bak is misschien wel een te voorbarige ingreep. Zeker gezien het enorme bedrag. Hopelijk is er toch echt een goedkoper alternatief zoals misschien bij een van de specialisten.

U vraagt terecht naar de te verwachten levensduur i.v.m. non conformiteit. Bij dergelijke componenten is ons uitgangspunt altijd dat dit gedurende de levensduur van de auto mee zou moeten kunnen gaan. Dan gaan we uit van tenminste 10 jaar. Dan valt op dit moment dit gebrek niet meteen overduideijk onder de noemer van non conformiteit. Wanneer de betreffende dealer óók verantwoordelijk is voor de levering en het onderhoud van uw auto, moet u ze zeker aanspreken over de tegenvallende levensduur, óók wat betreft de kilometrage. Maar wanneer enige vorm van coulance u niet wordt aangeboden denk ik dat u net aan de verkeerde kant van de streep zit. Het zou óók kunnen dat de dealer wel bereid is wat water bij de wijn doet, maar dat uiteindelijk een reparatie elders onderaan de streep dan tóch goedkoper blijkt.