Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is eco vignet in Frankrijk voor huurauto's niet verplicht?

Vraag gesteld door René Marien op 14 maart 2019

Volgens BERTILDE KOBUS van SUNNY CARS is een ECO VIGNET in Frankrijk NIET VERPLICHT. Klopt dat?
Enige toelichting: de gehuurde auto staat klaar op de luchthaven van Carcassonne, departement 11 "AUDE". In dit departement is momenteel (nog) geen tijdelijke of permanente milieuzone. Wellicht is in de AUDE dan geenneco-vignet verplicht?

Wij willen met de huurauto Montpellier bezoeken in het buur-departement 34 "Herault"
Daar is wél milieuzone ingesteld. Dit betekent dat bij pieken van luchtverontreiniging eerst de ecovignetten  5 en 4 geen toegang meer hebben tot departement HERAULT.

Volgens de info waar ik over beschik is een eco-vignet ALTIJD verplicht in departementen waar verkeerbeperkingen gelden bij luchtverontreiniging, ook al is door de "prefect" van het desbetreffende departement GEEN luchtverontreiniging ALARM ingesteld.

Heb ik dat goed begrepen?
Jammer dat de mail van SUNNY CARS dd. 12 maart 2019 niet als bijlage en ten bewijze kan toegevoegd worden;

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over milieustickers ten aanzien van een huurauto in Frankrijk via sunnyCars.

Milieusticker
Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'Air) kunnen Franse steden en departementen een milieuzone instellen. Als een milieuzone is ingesteld, mag je er alleen in met een geldige milieusticker. Er zijn twee soorten milieuzones:
- Permanente milieuzone
-Tijdelijke milieuzone

Uiterlijk 31 december 2020 zal nog een derde soort worden ingevoerd: de lage-emissiezone, in Parijs met ingang van 1 juli 2019, zie verderop.

Tijdelijke milieuzone
- In een tijdelijke milieuzone (Zone de protection de l’air, ZPA) of een tijdelijke departementale milieuzone (Zone de protection de l’air departementale, ZPAd) is een geldige milieusticker alleen nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling (pic de pollution).
- De omvang van tijdelijke milieuzone (ZPA) is vastgelegd; die van een tijdelijke departementale milieuzone (ZPAd) kan per keer verschillen.
- Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling, dan kun je zonder sticker deze zone in.
- De aankondiging van een tijdelijke milieuzone gebeurt onder meer via matrixborden boven de weg, radio, televisie, internet en het weerbericht.

Informatie over de luchtkwaliteit per regio is op deze pagina te vinden. 

Huurauto
Ter plaatse gehuurde auto’s zijn veelal voorzien van een milieusticker, maar in een ander land geregistreerde huurauto’s meestal niet. Informeer tijdig bij de verhuurder.  Wanneer u er niet op gerust bent, laat SunnyCars dan verklaren enige boete met betrekking tot de milieuzone voor haar rekening te zullen nemen cq aan u terug te betalen indien van toepassing.

Meer informatie over milieuzones Frankrijk vindt u op onze website.