Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hulpveren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 maart 2019

Mijn auto zakt met een caravan aan de haak nog al erg door. Nu zijn er een aantal mogelijkheden nl hulpveren in de bestaande veren plaatsen, vervangende veren plaatsen bv MAD of CARSUPPORT of progresieve veren plaatsen van Carsupport.

Ik heb op dit moment ringen in mijn veren gedraaid maar dit geeft niet het gewenste resultaat. Mijn auto is een Kia Ceed SW 1.6 GDI (type JD) uit 2013 en de caravan is een Burstner Scala 4800TN uit 1993. In verband met de opbouwlengte heb ik een kogeldruk van +/-65kg en de caravan weegt beladen +/- 1250 kg. 

Ik zit er meestal alleen in en rij per jaar ongeveer een 4000km met de caravan. Zelf ben ik al ruim 25 jaar lid van de caravan kampioen, maar ik kan daar niet de juiste informatie in vinden.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het klopt dat u de laatste tijd weinig leest over hulpveersystemen. In het grijze verleden hebben wij er wel over gepubliceerd omdat het doorzakken bij oudere auto's vaker voor kwam.

Onze voorkeur gaat uit naar de meest technisch verantwoorde oplossing en dat zijn de vervangende, progressief werkende veren, zodat er bij het rijden met een lege auto nog enig veercomfort overblijft.
Het aanbrengen van ringen vind ik een lapmiddel omdat dan de veren niet juist belast worden.