Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting

Vraag gesteld door J. de Wijsjes op 18 maart 2019

Op 12/08/2013 is de distributieketting van onze Golf 1.4 TSI op garantie vervangen, dit was ivm de slechte kwaliteit ( extreme rek ) van de toenmalige ketting. Kilometerstand was toen 95651 km. Nu is bij kilometerstand 197000 opnieuw de ketting versleten. Navraag bij de dealer Century Hoogeveen, geeft geen resultaat, zij verlenen geen coulance omdat het hier om een slijtageonderdeel zou gaan. Op internet lees ik echter dat een distributieketting normaal een autoleven mee zou moeten gaan.
Ik heb het gevoel dat er bij de vorige reparatie opnieuw een ketting van de slechte kwaliteit gemonteerd is, anders zou deze niet weer na ongeveer dezelfde kilometers versleten mogen zijn lijkt mij.
Graag uw mening hierover.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een Volkswagen Golf 1.4 TSI uit 2009. In augustus 2013 heeft de dealer de ketting te vervangen. Nu zes jaar en 100.000 km verder is de ketting wederom aan vervanging toe. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur distributieketting
Anders dan een distributieriem is een distributieketting onderhoudsvrij. Bij normaal gebruik en onderhoud van de auto mag u verwachten dat de ketting een langer leven is beschoren dan 6 jaar en 100.000 km.

De TSI-motoren van deze lichting zijn berucht van wegens bovenmatig olieverbruik en problemen met de distributieketting. Rond 2012-2013 heeft de Volkswagen de distributieketting gemodificeerd. Het heeft er alle schijn van dat de dealer destijds niet de gemodificeerde versie heeft gebruikt, dan wel niet tevens de geleiders en spanners heeft vervangen.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Indien de distributieketting ondeugdelijk blijkt, voldoet deze niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst. Nu de distributtieketting in beginsel onderhoudsvrijs is en zodoende een autoleven lang mee zou behoren te gaan, maakt dat er sprake is van non-conformiteit.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te vervangen.

Reparatiekosten
Indien sprake van non-conformiteit komen de vervangingskosten voor rekening en risico van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Geschillencommissie
Geschillen met een autobedrijf aangesloten bij de BOVAG kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.