Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect vliegwiel en koppeling

Vraag gesteld door Cezorge1978 op 13 maart 2019

Afgelopen zondag op de Franse snelweg blijft mijn auto in zn 3 hangen, ging stinken. Auto is afgesleept, krijg nu bericht dat de koppeling en vliegwiel kapot zijn. Ik doe alle periodieke onderhoudsintervallen bij de skoda dealer. Net de 200.000 beurt gehad veel is er vervangen, riem waterpomp etc. in de garage zijn ze vergeten de brandstofleiding goed aan te sluiten waardoor de leiding los geschoten is en er veel diesel in de motor gelopen is. Ondertussen nog een tweede waterpomp moeten laten vervangen?

Mijn vragen:

  • Kan dit verband hebben dat de motor onder de diesel gelopen is?
  • Had de dealer (die weet dat ik zeer regelmatig naar het buitenland moet,) mij moeten attenderen op evt slijtage en vervanging van de koppelingsplaten en vliegwiel? tijdens de 200.000 beurt. ze weten dat ik veel onderweg ben en lange stukken rij. Het betreft een Skoda SuperB 2.0 tdi 150 pk handgeschakeld.
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt in Frankrijk gestrand te zijn met een versleten koppeling en dat het vliegwiel ook vervangen moet worden.

Eigenlijk zou je de koppeling moeten kunnen bekijken om vast te stellen of dit normale gebruikersslijtage betreft of dat een voorafgaande oorzaak aan de orde zou kunnen zijn. Maar wat betreft de diesel lekkage zien ik géén direct verband met het defect aan de koppeling. En eerlijk gezegd is een kilometrage van 200.000 km niet buitensporig en past eigenlijk wel binnen het plaatje van wat je bij normaal gebruik van een koppeling mag verwachten.

Dan blijft nog de vraag over of bij het laatst gepleegde onderhoud de ver gevorderde slijtage van de koppeling opgemerkt had moeten worden. De bediening van de koppeling werkt hydraulisch en is daardoor zelfstellend. Dat is zéker onderhoudsvriendelijk te noemen maar valt een aanstaande vervanging van de koppeling best moeiijk te voorspellen. Vaak merk je dat het aangrijpingspunt wat hoger komt te liggen. Voor de berijder is dat lastig op te merken omdat dit een geleidelijk proces is. Maar een monteur zou dat als signaal wel moet kunnen oppikken. Hij kan niet aangeven hoe lang de koppeling dan nog meegaat maar wel een soort van preventieve waarschuwing geven. Misschien mag u de garage best nog hierover aanspreken dat een melding dat de koppeling ''er aan zit te komen'' wellicht wel gepast was geweest.