Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinemeter valt zo nu en dan uit

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 maart 2019

In het bezit van een Opel Astra uit 2006.

Sinds de laatste tankbeurt valt zo nu en dan de benzinemeter weg. In het dashboard gaat de meter op nul en op het display gaat het op 'F'. Als de gegevens weer terug komen kloppen die niet helemaal. De meter op het dashboard geeft bijv half vol aan (kan kloppen); op het display verschijnt 450 km. Dit laatste zou betekenen dat er op een volle tank 900 km (!) gereden kan worden. Gemiddeld wordt er nu toch echt maar zo'n 700 km met een volle tank gereden. Na verloop van tijd past die 450 km zich aan (in die tussentijd vallen de gegevens zo nu en dan weer weg), aan een logischer getal. Het vertrouwen er in is er niet echt meer.

Kortom; wat zou het probleem kunnen zijn: electronika of ...? Zou het kunnen schelen om weer eens helemaal vol te tanken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De brandstofmeter (en actieradiusteller) van uw Opel Astra geeft niet altijd de juiste waarde aan. Een keer helemaal voltanken kan helpen als de vlotter in de tank is blijven hangen. Dat is te proberen. U schrijft echter dat de benzinemeter helemaal wegvalt en op nul gaat. Op het display krijgt u een foutmelding. Dat lijkt op een elektrische of elektronische storing. Een draadbreuk, slecht contact, kapotte spanningsstabilisator of een storing aan het instrumentenpaneel zelf. Wat het probleem is kan ik vanaf hier niet zeggen, dat zal moeten blijken uit diagnose aan de auto zelf.