Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aantal benodigde pk's voor kampeerbus

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 maart 2019

Goede middag,

Ik heb een oude kampeerbus en wil een nieuwere aanschaffen. Het gaat om een Mercedes Viano Marco Polo Westfalia kampeerbus met dieselmotor en 6 bakversnelling. Ik heb keuze uit 2 vergelijkbare bussen. Echter de ene heeft 4 cylinders, motorinhoud 2200cc en 150 PK vermogen (maar wel meer km's) en de andere (is jonger en minder km's) heeft ook 4 cylinders, motorinhoud 2148cc en 116 PK. Gewicht van de bus is leeg 2.249 kg. In hoeverre moet ik me laten leiden door aantal PK's? Met andere woorden, is 116 Pk voldoende krachtig om ook goed in de bergen te kunnen rijden met deze bus, of kan ik beter gaan voor 150PK?

Hoop dat jullie me hierin kunnen adviseren. desgewenst kan ik meer tech. gegevens verstrekken.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent op zoek naar een Westfalia MarcoPolo Mercedes Viano. Deze is geleverd met verschillende motorvermogens. U vraagt of 116 pk voldoende is, ook om met deze bus in de bergen te rijden.

116 pk is voldoende voor deze kampeerbus onder normale omstandigheden. In de bergen moet u misschien wat eerder terugschakelen dan met een 150 pk motor.

Het grootste verschil zult u ervaren bij snelheden boven de 90 km/h. Als u bijvoorbeeld op de snelweg een vrachtwagen wilt inhalen of zwaar tegenwind heeft zal de 150 pk motor dit makkelijker doen dan de 116 pk.

Het gaat dus hoofdzakelijk over comfort, met de 150 pk motor heeft u steeds iets over maar de 116 pk motor zal u overal brengen.