Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanpassing vermogen Volkswagen Tiguan

Vraag gesteld door E. de Heij op 20 maart 2019

Ik wil mijn huidige auto in verband met de caravan een trekvermogen van 1800 kg. Mijn keuze gevallen op de Volkswagen Tiguan 1.5 TSI 110kW/150pk 7 versn. DSG. Deze mocht in 2018 1800 kg trekken, door de emissie, motor management, aanpassing is dat nu nog maar 1300 kg. Er staan nog wel oude modellen maar wat gebeurd er met het vermogen als deze ook de aanpassing heeft gekregen? Blijft er dan alleen over dat er op het kentekenbewijs staat dat de auto 1800 kg mag trekken? Dat het dan wel kan of mag? Waarom bij de nieuwe Tiguan dan niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het toegestane trekgewicht van de VW Tiguan.

U meldt dat de meest recente uitvoeringen enkele aanpassingen hebben gekregen met een lager toegestane aanhangwagenmassa als gevolg. Niet verkochte modellen van vóór die aanpassingen zullen op het kenteken de gegevens krijgen die destijds voor de auto van toepassing waren. Dat zou dan 1800 kg moeten zijn.

Overigens lijkt volgens de huidige gegevens het verschil gemaakt te worden door mét of zonder DSG . De handbakversie zou wel 1800 kg mogen trekken. In theorie zou het ook kunnen zijn dat de automaat de reden is geweest de aanhangwagenmassa aan te passen. De dealer/importeur zou die reden wel moeten kunnen motiveren. Maar wanneer u een ''oude voorraad'' versie treft is de kans heel logisch dat het kenteken 1800 kg laat zien. Formeel mag u dan de conclusie trekken dat dit technisch ook verantwoord is. Vraag wel voor de koop naar een bevestiging van dit aanhangwagengewicht. Desnoods mét vermelding op het koopcontract.