Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemd schakelgeluid

Vraag gesteld door H. Wijnen op 4 maart 2019

Eind december een Volkswagen Polo van 11 mnd oud gekocht. Tellerstand toen 16800km nu 18400km. Sinds een paar weken (misschien ook wel eerder) neem ik bij het opschakelen van 1e naar 2e versnelling een geluid waar. Een harde tik/lichte klap. Dat gebeurt elke keer maar alleen bij schakelen van 1 naar 2. Ook niet bij terugschakelen van bv 3 naar 2.

Kunt op basis van deze gegevens (op afstand)een mogelijke oorzaak voor dit geluid benoemen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw VW Polo wanneer u van 1 naar 2 opschakelt.

Een diagnose op afstand is altijd lastig maar op basis van uw omschrijving denk ik niet aan een gebrek in de versnellingsbak. Misschien dat het geluid onstaat bij het kantelen van de motor en versnellingsbak, op het moment van ontkoppelen en schakelen. Je zou dan kunnen denken aan een motor- of versnellingsbaksteun die misschien los zit of te veel bewegingsvrijheid heeft. In de overige versnellingen is het kanteleffect van motor en bak wat minder nadrukkelijk dan van 1 naar 2 en zou u het daarom dan juist niet bij de andere scahkelmomenten kunnen waarnemen.

Gezien de leeftijd van de auto is er nog altijd sprake van fabrieksgarantie. Het geluid duidt op een gebrek die onder de noemer van fabrieksgarantie voor herstel in aanmerking komt. Alle reden dus de dealer hier naar te laten kijken. Hopelijk blijkt het een kleinigheid.