Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuuras Toyota Prius

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 maart 2019

In januari heb een Toyota Prius als occasion gekocht bij een Toyota-dealer. Drie dagen na de koop bleek er een rammelend geluid onder het dashboard hoorbaar. Ik constateerde dat er plastic afdekplaten in het interieur los zaten. Dit heb ik direct gemeld bij de dealer en er is een afspraak gemaakt bij de werkplaats. De monteur legde uit dat het rammelende geluid niet van de plastic platen komt maar uit de stuurkolom komt.

Hij wist niet precies wat het probleem met de stuurkolom was, maar zei dat het te maken had met slijtage en niet ernstig was (kilometerstand meer dan 180.000). Hij kon geen garanties geven over de levensduur maar het hoefde niet gerepareerd te worden. Hierop was ik niet gerust en ik heb een second opinion laten doen.

Uit de second opinion (bij een andere Toyota-dealer) blijkt dat de stuuras op twee punten los zit. Reparatie is meer dan 900 euro. De monteur zei dat de stuuras opnieuw is aangehaald, maar de vraag blijft of die dan ook echt vast zit. Er zit nog steeds een kleine speling op de stuurkolom en het rammelende geluid is niet opgelost.

Mijn vragen hierbij zijn:
- Is het gevaarlijk om hiermee rond te blijven rijden?
- Betreft het een apk-afkeurpunt?
- Kan het slijtage zijn of is het een fabricagefout zoals vele terugrepacties voor Toyota-stuurkolommen?
- Er zit nog garantie op de auto, moet de dealer mij dit vergoeden en repareren of kan hij zeggen dat het op basis van slijtage niet gerepareerd hoeft te worden (onder garantie)?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de garantie op een Toyota prius Occasion die u bij een Toyota dealer gekocht heeft.

Er zit een tik in de stuurkolom die u 3 dagen na aankoop gemeld heeft.

Na onderzoek bleek de tik veroorzaakt door slijtage aan een onderdeel van de stuurkolom en de dealer gaf aan dat hij geen indicatie kon geven van de levensduur maar dat reparatie niet noodzakelijk was.

U vraagt of het gevaarlijk is om hiermee door te rijden.
Deze vraag kan ik niet beoordelen omdat ik niet precies weet wat er aan de hand is.
APK geeft aan dat onderdelen van de stuurkolom deugdelijk bevestigd en spelingvrij moeten zijn.

Verder geeft u aan dat er nog garantie op de auto zit en vraagt u of het probleem onder gerantie gerepareerd moet worden.

Als er overmatige slijtage of een probleem aan de stuurkolom is die speling en geluid veroorzaken zou dit binnen de garantie kostenloos gerepareerd moeten worden.