Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opgerekt distributieketting en defect vliegwiel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 maart 2019

Ik heb eind maart 2018 een BMW 320 uit 2011 gekocht met 154.000 km bij de BMW dealer inclusief 6mnd bovaggarantie. Kort na deze periode wordt aangegeven dat mijn vliegwiel en kettingen moeten worden vervangen. Coulance regeling wordt door BMW afgewezen. Is het starten van een procedure mbt deze onverwachte kosten tegen de dealer zinvol? Graag uw reactie!!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt eind maart 2018 een occasion bij de BMW dealer gekocht. De auto is van bouwjaar 2011 en heeft 154.000 km op de teller. Kort na aankoop moet het vliegwiel en kettingen vervangen worden. U vraagt zich af of u de dealer voor de reparatiekosten kunt aanspreken.

Wettelijke garantie
Er is sprake van non-conformiteit als de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst. Factoren die daarbij een rol spelen zijn o.a. de prijs, bouwjaar, kilometrage en informatie van de verkoper.

In uw geval is het zo dat dergelijke vliegwielen de reputatie hebben minder duurzaam te zijn. Een volledige aanspraak op kosteloos herstel, nu de auto niet conform is, is dan ook niet redelijk te noemen. Het bouwjaar en kilometrage kunnen hierbij ook van invloed zijn.

Indien de oorzaak in uw geval geheel aan de onderdelen zelf ligt, en dus niet te wijten is aan de wijze van gebruik, dan kunt u de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u zo kort na aankoop de reparatiekosten niet hoeft te verwachten.

In ieder geval zou het in deze kwestie redelijk zijn als de kosten gedeeld worden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.