Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Netto Catalogusprijs (importeren vanuit Duitsland)

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 maart 2019

Ik wil zelf een auto uit Duitsland invoeren en ik heb een aantal vragen daarover:
1) Voor het berekeken van BPM heb ik Netto catalogusprijs nodig. Hoe noem jij het juist
deze prijs in het Duits? Wat houdt of niet houdt is de Netto prijs?
2) Er zijn zoveel BPM-calculators te vinden op het internet (o.s. autoweek). Ik wil de BPM toch zelf HANDMATIG berekenen. Welke tools moet ik daarvoor gebruiken (b.v.b. afschrijvings tabel). 3) Is de afschrijving % op de auto zelf en accessoires dezelfde?
4) Indien de ingevoerde Duitse auto is een diesel auto, moet dat BPM betaald worden op basis van CO2 of toch mogelijk de extra BPM over diesel te vermijden (uiteraard op een legale manier)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft enkele vragen over het importeren van een auto uit Duitsland.

De nettoprijs die de Belasting nodig heeft is de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto in Nederland van het betreffende jaar excl. BTW en BPM. Dat is dus de Nederlandse nettoprijs inclusief accessoires. Via de overigens prima werkende BPM calculator van Autoweek krijgt u de nettoprijs te zien én rekent uiteindelijk ook het restant BPM uit op basis van twee rekenformules. De Belastingdienst staat toe de voor de consument financieel meest gunstige versie te kiezen. Wanneer u handmatig de berekening zou willen maken dan moet u de Afschrijving met forfaitaire tabel volgen op deze pagina van de Belastingdienst. Op deze pagina vind u ook de omschrijving Afschrijving met koerslijst en Afschrijving met taxatierapport waarvoor óók gekozen zou kunnen worden bij import om het restant BPM te bepalen.

Het importeren van auto's en alle gedetailleerde info daarover is niet echt het werkgebied van de ANWB. Er zijn tal van bedrijven die tegen een vergoeding gericht hulp kunnen aanbieden met vaak ook fiscaal de meest gunstige berekening. Er zijn dus vele manieren die voor de gemiddelde onervaren particulier best ingewikkeld kunnen zijn. U zou altijd nog kunnen overwegen een dergelijk bedrijf in te schakelen.