Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor vervangen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 maart 2019

Ik heb een Audi A6, 3.0 TDI uit 2015. De auto heeft 144.000 km gereden. Onlangs is de motor vastgelopen. Volgens de garage is dit veroorzaakt door een verstuiver die er acuut mee is gestopt waardoor er brandstof met de motorolie is vermengd. Daardoor is de motor vast gelopen. Mijn vraag is: waar ik goed aan doe?

De garage heeft eenzelfde motor met dezelfde motorcode gevonden die 30.000 km heeft gereden. Het goedkoopste is om deze te laten plaatsen. Volgens de garage bestaat de kans dat er na plaatsing en na verloop van tijd allerlei storingen kunnen gaan ontstaan. Zij plaatsen de motor niet zelf maar hebben blijkbaar deze ervaring. Is dit een serieuze kans en kan ik de auto maar beter aan een opkoper verkopen of levert het plaatsen van een andere motor doorgaans geen noemenswaardige problemen op.

Ik wil de motor niet door een Audi garage laten plaats maar door een kwalitatief onafhankelijke goede garagr.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Audi A6 3.0 TDI uit 2015 met 144.000 km op de teller.

Door een plotseling opgetreden mankement aan een verstuiver zou er smeerolieverdunning zijn opgetreden waardoor de motor is vastgelopen.

Als er een groot probleem is met een verstuiver ga ik er vanuit dat er een motormanagementlampje gaat branden.
Als de smeerolieverdunning langzaam is ontstaan zou dit kunnen zonder waarschuwing van het motormanagementlampje.

U vraagt of het verantwoord is om een gebruikte motor te plaatsen.

Als deze motor aanwijsbaar 30.000 km gereden heeft en een zelfde motorcode heeft zie ik geen reden waarom dit problemen zou opleveren. Voorwaarde is uiteraard wel dat er geen probleem in de auto zit die het vastlopen heeft veroorzaakt zoals bijvoorbeeld een verstopt roetfilter of regeneratie problemen.

Het plaatsen van deze motor en het inlezen en afstellen is wel werk voor een professional.