Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Getunede auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 maart 2019

Heb 3 jaar geleden een Audi A4 gekocht: blijkt nu getuned te zijn.
Zat maand geleden probleem bij de motor (oliescheider) nu rek op de ketting en sensoren in storing. Nu wilde ze hem klaar maken blijkt hij storingen te blijven geven en is hij blijkbaar eerder getuned. Auto altijd in onderhoud geweest bij Audi en nog mibilietiets garantie. Waar zitten de risico’s bij getunde auto’s en kan een Audi garage de storingen of ruiming eraf halen? Ga ik meer motor problemen krijgen door tunen? Of adviseert u iets anders. Bij verkoop nooit gemeld door Audi dealer dat hij getuned was. Ik weet amper wat het is en wat de gevolgen kunnen zijn dus graag uw advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over uw getunede Audi A4.

In het verleden werd het tunen óók vanuit de dealerorganisatie van Audi aangeboden. Dus met goedkeuring van de fabrikant en importeur. Vanwege het emissie gevoelige tijdperk is men daar inmiddels wel vanaf gestapt en wordt het niet meer door een dealer aangeboden. Wanneer uw auto nog door een dealer is getuned mag u dat gerust als een verantwoorde aktie beschouwen, omdat het oppeppen van het koppel en vermogen in de regel wel motorisch verantwoord was. Dus bij normaal gebruik en onderhoud, niet nadelig voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Wanneer het tunen elders heeft plaatsgevonden, kán het nog weleens zijn dat men min of meer over de motorische verantwoorde grens gaat, en kan dat wel gevolgen hebben voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid. De grote vraag is dus wat precies de tuning geweest is en bij voorkeur door wie uitgevoerd. Wanneer dat niet bekend is zie ik ook verder geen reden verdere aktie te ondernemen. De motorische gevolgen heeft u min of meer zelf in de hand. Wanneer u met regelmaat het beschikbare vermogen en koppel maximaal wilt benutten, zal dat bij getunede motor voor het draainde gedeelte van de motor meer belasting en slijtage opleveren. Wanneer dat niet uw rijgedrag is zie ik hier geen tuning gerelateerde technische gevolgen.