Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DRL verlichting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 maart 2019

Ik heb een Camaro van 2010. Nu heb ik onderin de bumper led verlichting, deze staat standaard aan via de lichtschakelaar (automatisch) Nu is mijn vraag, mogen deze ook gelijk branden met het dimlicht? Ik heb contact gehad met de politie, maar die kon mij niet precies vertellen hoe het zit. Als het nu wel of niet mag.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over dagrijlichten: mogen die tegelijkertijd branden met dimlicht?

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staat hierover:
 
Art. 41: Bijzondere lichten
1. Onverminderd artikel 32, eerste lid, mogen bestuurders van een motorvoertuig bij dag dagrijlicht voeren. Het dagrijlicht wordt niet tegelijk met enig ander licht aan de voorzijde van het voertuig gevoerd.
2. Bestuurders van een motorvoertuig mogen tegelijk met dimlicht of mistlicht aan de voorzijde bermlicht, richtlicht of markeringslichten voeren.
Dagrijlicht mag dus niet (op volle sterkte) branden in combinatie met andere lichten aan de voorzijde. Er zijn auto's met af-fabriek dagrijlichten die automatisch worden gedimd zodra het dimlicht wordt ingeschakeld. De dagrijlicht-units fungeren dan als markeringslicht. Als u de LED-verlichting kunt dimmen, dan mogen ze tegelijk branden met dimlicht. Als dat niet kan, dan zullen ze automatisch moeten worden uitgeschakeld als u het dimlicht aan zet.