Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruststroom

Vraag gesteld door Pieter op 19 februari 2019

Is het mogelijk dat led dagrijverlichting van de auto zelfs met uitgeschakeld contact toch stroomverbruikt. Zo ja, hoeveel kan/mag dat zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over stroomverbruik bij een geparkeerde auto. Dat komt niet door de dagrijlichten maar door sluimerende elektronica en computergeheugen.
 
Als u merkt dat de accu steeds leegraakt zou ik als eerste de lekstroom laten meten. Dat is het stroomverbruik van een auto terwijl het elektrische systeem in rust staat. Normaal gesproken is dat van een auto van deze generatie tussen de 30 en 80 mA (0,04 - 0,08 Ampère).
 
Als het ver boven de 0,1 Ampère komt, dan spreken we van een bovenmatig stroomverbruik in ruststand, en moet de oorzaak worden opgezocht en verholpen. Bij een lagere lekstroom moeten we de oorzaak van de lege accu ergens anders zoeken. Eén mogelijke oorzaak is niet-frequent gebruik van de auto voor enkel korte stukjes. De dynamo en accu werken dan goed, maar toch kan het zijn dat de accu niet volledig geladen is als u de auto na een ritje weer voor 5 dagen parkeert.
 
De dynamo moet namelijk wel genoeg tijd krijgen om de accu volledig op te laden. Bij lange ritten tussen de lange stilstand is dat geen probleem, maar bij het rijden van korte stukjes kan de dynamo het niet bijbenen. Tenslotte kan er nog het verkeerde soort accu gemonteerd zijn.

 

Reacties

D. van Os

Auteur - 23 september 2023

25.6ma is dus normaal met de nieuwe generatie  bedankt voor de informatie dat weet ik dat ik bij de accu moet zoeken