Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mitsubishi Carisma 1.8 GDI loopt niet stationair na accuwissel

Vraag gesteld door J. Roland op 27 februari 2019

Ik heb vorige maand een accucheck via ANWB laten uitvoeren. Omdat de ANWB hulp dezelfde accu niet bij zich had heb ik zelf een nieuwe gekocht. Nadat deze erin is gezet loopt opeens de motor niet meer stationair en slaat af. Via Mitsubishi garage Gelissen in Sittard vernam ik dat bij het verwisselen van de accu de auto opnieuw uitgelezen moet worden.

Echter, de ANWB die ik als pechhulp thuis had wist hier niks van? Bij zijn diagnose zag hij wel dat het gasklephuis maar voor 60% open gaat.
Alleen via het uitlezen bij de dealer zou dat verholpen kunnen worden. De 1.8 GDI motor (2001) heeft altijd prima gelopen (ik tank al op advies BP ultimate 98) en het is toch vreemd dat bij een accuwissel ik verplicht naar de dealer moet om de motor opnieuw uit te lezen...
Is dit afgeschermd door de dealer en mag dit wel in rekening gebracht worden? Ook jammer dat de ANWB pechhulp hierover niet geïnformeerd is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het stationair afgeregelde toerental van uw Mitsubishi Carisma ná het vervangen van de accu.

De Wegenwacht meldt het volgende:
"Het kan voorkomen dat de stationair regeling zijn basis waarde kwijt raakt en deze opnieuw ingesteld moet worden.
Wat de klant kan proberen is de motor starten, alle verbruikers uit te zetten en de motor stationair 10 – 15 min laten draaien.
Zet hierna een aantal verbruikers aan om te zien of de motor het stationair toerental oppakt".
 
Als dit niet lukt zal de gasklep door een tester inderdaad moeten worden ingesteld. Dat kan bij een garage of dealer plaatsvinden.