Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bredere banden monteren dan normaal

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 februari 2019

Ik rij een Toyota Corolla Verso uit 2005, de **-**-**. Ik heb een mooie set Lexus velgen/zomerbanden kunnen overnemen in de maat 245/40/18. Et45, naafdiameter 60,1 en gaten 5x114,3. Volgens steekmaat app kan ik bij 18inch tot een maximale bandbreedte gaan van 225. Nu zou ik graag willen weten of ik deze band/velg combinatie kan monteren zonder enige problemen met aandrijfassen, wielophanging of andere zaken vanwege de 2 cm bredere band.

Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of bandenmaat 245/40R18 past onder een tweede generatie Toyota Corolla Verso uit 2005. Of de band zal aanlopen tegen onderdelen van wielophanging, stuurinrichting of carrosserie durf ik niet met zekerheid te zeggen. Toyota noemt de band in ieder geval nergens als mogelijk alternatief voor de standaardmaten.

Wel zeker is dat de rij-eigenschappen er op achteruit zullen gaan. De auto zal gevoeliger reageren op spoorvorming, sneller vatbaar zijn voor aquaplaning en minder grip bieden op nat en glad wegdek. Dat zijn wel zaken die te maken hebben met veiligheid. Het veercomfort zal achteruitgaan en het brandstofverbruik omhoog. Het enige praktische voordeel is wat winst op remweg op droog en warm asfalt. Ik begrijp dat het er mooi uit zal zien, maar er staan wel veel en significante nadelen tegenover. Bovendien is de genoemde set banden in omtrek 3,3% groter dan het origineel en dat valt buiten de marge van 1,5%.