Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winter en zomer LPG

Vraag gesteld door C. Steenwinkel op 13 februari 2019

Tussen LPG in de winter en zomer zit verschil tussen de mix van butaan en propaan. Als je bijvoorbeeld een auto met LPG in de winter gaat gebruiken die je voor het laatst in de zomer hebt bereden en er zit nog zomer-LPG in de tank.

Zou dat problemen kunnen geven?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een restje zomer LPG een probleem kan geven in de winter.

De samenstelling butaan en propaan wordt inderdaad aangepast aan de buitentemperatuur. Bij winters gebruik zal er meer propaan aanwezig zijn en bij hogere temperaturen juist meer butaan. Dat heeft te maken met het feit dat LPG goed moet kunnen verdampen en met de samenstelling kan je dat dus sturen.

Zomer-LPG zou een probleem kunnen zijn wanneer er sprake is van nog altijd koude buitentemperaturen van rond het vriespunt of lager. Uiteraard ook afhankelijk waar de tank gehuisvest is. In de kofferruimte heeft de buitentemperatuur uiteraard minder invloed dan wanneer er sprake is van onderbouw. Maar in theorie zou zomer-LPG na een koude nacht best problemen kunnen geven. Maar misschien hebben we het staartje van de winter inmiddels bereikt en rijdt u zonder problemen.